Zupa z zielonego groszku
Składniki:
-40 dag zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)
-pęczek natki
-cebula
-ząbek czosnku
-2 łyżki masła
-litr bulionu warzywnego
-sól i biały pieprz
-słodka mielona papryka
-1/2 szkl. śmietany
-duży ziemniak
-gałązki natki do dekoracji
Przygotowanie:
Świeży groszek przebieramy i sparzamy na sitku. Groszek z puszki osączamy, a mrożony rozmrażamy i osączamy. Natkę myjemy i siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
Masło rozgrzewamy w rondlu i szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy groszek i natkę, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut. Zupę lekko studzimy. Wlewamy do zupy 2/3 śmietany. Wszystko miksujemy lub przecieramy przez sito. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy ok. 10 minut. Gotową zupę rozlewamy do talerzy. Każdą porcję ozdabiamy odrobiną śmietany, oprószamy papryką i dekorujemy natką.
Zamiast ziemniaków zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz