Z tego samego ciasta można wyciskać na blachę okrągłe ciasteczka. Po ostygnięciu połączyć po 2 ciasteczka roztopioną kuwerturą.
Ciasteczka szampańskie
Składniki na 36 sztuk
-4 jajka
-12 dag cukru
-5 dag mąki ziemniaczanej
-10 dag mąki pszennej
Do dekoracji:
-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Jedną lub dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z jedną trzecią cukru na puszystą masę.
Z białek i pozostałego cukru ubijamy sztywną pianę,na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do białek dodajemy żółtka, dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Bardzo sztywne ciasto wkładamy do szprycy z końcówką o dużym, okrągłym otworze. Wyciskamy na blachę w odpowiednich odstępach podłużne ciasteczka o długości ok. 18 cm. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 minut w temp. 200 st. na jzsnozłoty kolor.
Upieczone ciasteczka pozostawiamy na pergaminie do ostygnięcia, po czym posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz