To Się Przyda

środa, 2 września 2015

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA


Zapiekanka


Składniki:

-1 kajzerka
-40 dag mielonego mięsa
-1 jajko
-75 dag ziemniaków
-2 marchewki
-1 cebula
-olej, sól i pieprz
-1 kapusta
-1 szkl. śmietany
-pół pęczka tymianku

Przygotowanie:

Bułkę moczymy i odciskami. Mieszamy z mięsem oraz jajkiem. Obieramy marchewkę i ziemniaki. Ziemniaki pozostawiamy w całości, a marchew kroimy w kostkę i obgotowujemy 5 minut. Odcedzamy i osączamy.
Cebulę obieramy i grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i krótko smażymy. Następnie dodajemy ją do mięsa. Masę przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.
Kapustę czyścimy, wycinamy głąb, a liście tniemy na duże kawałki. Gotujemy 5 minut w posolonym wrzątku. Odcedzamy i osączamy. Z mięsnej masy formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy je 5 minut na rozgrzanym oleju, delikatnie mieszając. Ziemniaki, marchewki, kapustę i klopsiki przekładamy do formy. Polewamy śmietaną wymieszaną z posiekanym tymiankiem. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 30 minut w temp. 200 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz