To Się Przyda

sobota, 5 września 2015

ZIEMNIAKI W ZIOŁACH



Ziemniaki w ziołach


Składniki:

-1 kg ziemniaków
-30 dag wędzonego boczku lub tłustej kiełbasy
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz i zioła
-olej
-liście kapusty

Przygotowanie:

Wybieramy małe ziemniaki, obieramy. Duże można pokroić na cząstki lub plastry. Myjemy i osączamy Każdy ziemniak smarujemy olejem.
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w dość grube plastry. Mieszamy z przyprawionymi ziemniakami, cząstkami cebuli i czosnkiem. Posypujemy solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Garnek lub brytfannę natłuszczamy i wykładamy umytymi liśćmi kapusty. Wykładamy ziemniaki. Pieczemy ok.godziny.
Kapusta zaponiega przypaleniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz