Przy korzeniu cykorii znajduje się mały głąb, który należy wyciąć, ponieważ zawiera dużo goryczki. Doskonałym dodatkiem do tego dania są tosty z masłem i różowe wino.
Cykoria nadziewana
Składniki:
-2 główki cykorii (ok. 20 dag)
-3 łyżki soku z cytryny
-2 duże pomidory
-1 duża mandarynka bez pestek
-5 nadziewanych zielonych oliwek
-sól i pieprz
-1 łyżeczka syropu klonowego
-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Cykorie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z zewnętrznych liści. Część od korzenia skracamy. Główki cykorii przekrawamy wzdłuż na pół i skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. Pomidory obieramy ze skórki. Dzielimy na ćwiartki, wycinamy nasadę ogonka i gniazdo nasienne. Cwiartki pomidora kroimy w kostkę.
Mandarynkę myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki. Oliwki kroimy w plasterki. Pozostały sok z cytryny mieszamy z syropem klonowym, oliwą, szczyptą soli, pieprzu. Dodajemy pokrojone pomidory, cząstki mandarynki i pokrojone oliwki. Wszystko mieszamy.
Sałatkę pomidorowo-mandarynkową odstawiamy pod przykryciem na 10 minut, po czym napełniamy nią połówki cykorii i układamy na półmisku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz