To Się Przyda

sobota, 26 września 2015

DYNIA Z SOSEM CZOSNKOWYM


Dynia w sosie czosnkowym


Składniki:

-1 kg dyni oczyszczonej
-2-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka octu balsamicznego
-3 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki posiekanego tymianku
-1/2 łyżeczki mielonej papryki
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Dynię myjemy, kroimy na duże kawałki i układamy na blasze do pieczenia.
Czosnek obieramy i rozcieramy. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, czosnkiem, tymiankiem, papryką, solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polewamy dynię, i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika do 190*. Pieczemy 15-20 minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Gotową ozdabiamy tymiankiem.

Ocet balsamiczny można zastąpić czerwonym octem winnym. Jeżeli oliwa z oliwek mętnieje, nie oznacza, że traci swoje właściwości. Mętnienie oliwy jest oznaką jej jakości.
Do potrawy polecam czerwone wytrawne wino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz