Dynia w sosie czosnkowym
Składniki:
-1 kg dyni oczyszczonej
-2-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka octu balsamicznego
-3 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki posiekanego tymianku
-1/2 łyżeczki mielonej papryki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Dynię myjemy, kroimy na duże kawałki i układamy na blasze do pieczenia.
Czosnek obieramy i rozcieramy. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, czosnkiem, tymiankiem, papryką, solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polewamy dynię, i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika do 190*. Pieczemy 15-20 minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Gotową ozdabiamy tymiankiem.
Ocet balsamiczny można zastąpić czerwonym octem winnym. Jeżeli oliwa z oliwek mętnieje, nie oznacza, że traci swoje właściwości. Mętnienie oliwy jest oznaką jej jakości.
Do potrawy polecam czerwone wytrawne wino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz