To Się Przyda

sobota, 17 października 2015

BOCZEK PIECZONY


Boczek pieczony


Składniki:

-1 kg surowego boczku
-3 ząbki czosnku
kilka ziaren kopru
-3/4 l tłustego mleka
-skórka z 1 pomarańczy
-1 laska cynamonu
-2 liście laurowe
-gruba sól, najlepiej morska

Przygotowanie:

Skórkę boczku nacinamy w grubą kratkę. Czosnek obieramy i rozcieramy z solą i koprem. Mieszanką nacieramy nacięcia w boczku. Przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 *C i pieczemy skórą do góry przez 10 minut. Gdy skóra się zrumieni, zalewamy mięso mlekiem. Dodajemy skórkę pomarańczową, cynamon i liście laurowe.
Naczynie z boczkiem przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy jeszcze ok. 1 godziny.
Podajemy z pieczywem na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz