Kurczak z papryką
Składniki na 4 porcje:
-40 dag małych cebul
-1 strąk czerwonej papryki
-1 strąk żółtej papryki
-1 sprawiony kurczak
-sól i pieprz
-3 łyżki ostrej papryki
-1/2 pęczka majeranku
-100 ml bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie cząstki. Papryki czyścimy, myjemy i kroimy w szerokie paski.
Kurczaka myjemy. Na zewnątrz i w środku nacieramy solą, pieprzem i papryką. Majeranek płuczemy i osuszamy. Kilka gałązek wkładamy do kurczaka i otwór spinamy. Udka i skrzydełka związujemy tak, aby ściśle przylegały do korpusu. Z reszty majeranku odrywamy listki.
Kurczaka wkładamy do brytfanny. Cebulę mieszamy z papryką i listkami majeranku. Warzywa układamy wokół kurczaka i wlewamy bulion. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 200*C.
Gotową potrawę wyjmujemy na półmisek i ozdabiamy gałązkami majeranku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz