Placki ziemniaczane
Składniki na 4 porcje:
-20 dag kapusty kwaszonej
-7 dag żółtego sera
-2 plastry ananasa z puszki
-8 plastrów salami
-1 kg ziemniaków
-2 cebule
-2 jajka
-3 łyżki mąki
-sól i pieprz
-olej
Do dekoracji:
-kilka plasterków ogórka zielonego
-kilka listków natki pietruszki
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy, odciskami i kroimy. ser kroimy w kostkę, ananasa na kawałki, salami w paski. Składniki łączymy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Cebulę obieramy i siekamy. Ziemniaki mieszany z cebulą, jajkami i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej na oleju smażymy placki o średnicy ok. 10 cm . Placki układamy na blasze. Wykładamy na nie kapustę z dodatkami i zapiekamy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 175*C.
Placki podajemy przybrane plasterkami zielonego ogórka i natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz