Deser czekoladowy-myszki
Składniki:
-15 dag deserowej czekolady
-3 jajka
-1 po. cukru waniliowego
-2 szkl. kremówki
-6 łyżek ajerkoniaku
2 łyżki brandy
Do dekoracji:
-kilka serduszek czekoladowych
-kilka listków melisy
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i stapiamy na parze. Jajka ubijamy na prze z 2 łyżkami wody, brandy, cukrem waniliowym i solą
Gdy masa zgęstnieje, wlewamy stopioną czekoladę. Dokładnie mieszamy i studzimy. Zimną kremówkę-4 łyżki odkładamy- ubijamy na sztywno, po czym mieszamy z wystudzoną masą czekoladową. Mus wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.
Odłożoną kremówkę mieszamy z ajerkoniakiem i wylewamy na talerzyki. Na śmietanę nakładamy porcje musu. Deser ozdabiamy serduszkami czekoladowymi i listkami.
Brandy możemy zastąpić koniakiem lub spirytusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz