Drożdżówki z serem
Składniki:
Ciasto:
-50 dag mąki
-3 dag drożdży
-3 łyżki cukru
-niepełna szklanka mleka
-4 jajka
-10 dag masła
-cukier waniliowy
Nadzienie:
-30 dag tłustego twarogu
- żółtka
-1 białko
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
-4 łyżki rodzynek
-cukier waniliowy
Przygotowanie:
Ogrzaną mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek. Wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżeczką cukru, wlewamy letnie mleko i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn wyrośnie wbijamy całe jajko i dodajemy 3 żółtka utarte z cukrem. Ciasto wyrabiamy, aż odejdzie od ręki. Wlewamy stopione masło i wyrabiamy dalej, aż ciasto znów przestanie się kleić do rąk. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Robimy nadzienie:
Zmielony ser ucieramy z żółtkami, białkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rodzynki i skórkę. Wstawiamy do lodówki.
Z ciasta drożdżowego formujemy wałek i kroimy na plastry. Pośrodku każdego kładziemy porcję sera, lekko podnosimy brzegi ciasta i smarujemy je roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w temp. 170*C przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz