Kotlet w warzywach
Składniki na 2 porcje:
-2 kotlety wieprzowe
-sól i pieprz
-szczypta papryki
-2 łyżeczki suszonego majeranku
-2 łyżki oleju
-20 dag mrożonego groszku z marchewką
-80 ml wina musującego
-20 dag creme fraiche
-szczypta gałki muszkatołowej
-kilka kropel sosu worcester
-kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Kotlety solimy, oprószamy pieprzem i mocno nacieramy sproszkowaną papryką i majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety z obu stron.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z patelni zdejmujemy kotlety i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów szklimy cebulę. Dodajemy do niej groszek z marchewką. Całość podlewamy winem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut.
Następnie dokładamy creme fraiche. i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem gałką, sosem i sokiem z cytryny.
Kotlety polewamy sosem lub układamy na nim i dekorujemy listkami pietruszki.
Creme fraiche można zastąpić świeżą, gęstą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz