Zupa pomidorowa
Składniki na 6 porcji:
-2 puszki pomidorów w zalewie, po 850 ml
-1 mały pęczek włoszczyzny
-2 średnie cebule
-1 op. śmietany kremówki (200 g)
-1/2 szklanki białego wytrawnego wina
-2 łyżki jałowcówki
-1 łyżka masła lub margaryny
-1/2 łyżki jagód jałowca
-1/2 łyżki estragonu
-1 liść laurowy
-sól i biały pieprz
Przygotowanie:
Włoszczyznę czyścimy i myjemy, kroimy na kawałki. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. W naczyniu rozpuszczamy tłuszcz i podsmażamy przygotowane składniki. Rozdrabniamy pomidory, jeśli są ze skórką trzeba ją zdjąć.
Pomidory dodajemy wraz z zalewą do warzyw. Wlewamy wino. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy liść laurowy. Przykrywamy i gotujemy zupę ma małym ogniu.
Przecieramy zupę przez gęste sito do drugiego garnka. Wrzucamy jagody jałowca. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Posypujemy estragonem.
Ubijamy na sztywno śmietanę, a następnie mieszamy z jałowcówką i posypujemy odrobiną pieprzu. Podajemy w osobnym naczyniu do pikantnej, gorącej zupy.
Chcąc uzyskać mniej kaloryczną wersję dania rezygnujemy z kremówki i zastępujemy ją mlekiem. Przed gotowaniem należy zgnieść jałowiec wałkiem albo łyżką, żeby pękła skórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz