To Się Przyda

sobota, 24 października 2015

FLACZKI Z KURCZAKA


Flaczki z kurczaka


Składniki:

-3-4 udka kurczaka bez skóry
-3 marchewki
-1 pietruszka
-kawałek selera
-1 por
-1-2 cebule
-5 dag masła
-2 łyżki mąki
-1 liść laurowy
-5 ziarenek ziela angielskiego
-sól i pieprz
-1 łyżecka sproszkowanego imbiru
-1,5 łyżki majeranku
-przyprawa do zupy
-po pół pęczka koperku i natki

Przygotowanie:

Udka kurczaka zalewamy 2 l zimnej wody. Solimy, wrzucamy listek i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu. Obraną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i pora dodajemy do garnka. Gotujemy, zmniejszamy płomień i uchylamy pokrywkę. Warzywa wyjmujemy po 20 minutach, a kurczaka gotujemy jeszcze 15-20 minut. Przecedzamy wywar do innego garnka. Warzywa kroimy w paski, a przyprawy, cebulę i pora wyrzucamy. 
Wyjmujemy kości z kurczaka. Mięso kroimy wzdłuż włókiem na paski. Ucieramy masło z mąką, dodajemy nieco gorącej zupy, rozcieramy i wlewamy do pozostałej zupy.
Zagotowujemy, wkładamy warzywa i mięso, dodajemy imbir i 1-2 łyżki przyprawy do zupy. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy 3-5 minut.
Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Posypujemy posiekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz