To Się Przyda

poniedziałek, 27 maja 2013

Deser śliwkowy

Deser śliwkowy



Składniki na 4 porcje:
-50 dag mrożonych śliwek bez pestek
-10 dag cukru
-100 ml czerwonego wina
-150 ml soku pomarańczowego
-szczypta mielonego cynamonu
-łyżka mąki ziemniaczanej
-100 ml śmietany kremówki
-łyżeczka cukru waniliowego
-rurki waflowe z nadzieniem czekoladowym
Przygotowanie:
-Śliwki rozmrozić w temperaturze pokojowej. Na patelnię wsypać cukier, podgrzać, aż się lekko skarmelizuje. Karmel zalać winem i sokiem pomarańczowym, chwilę gotować. Dodać śliwki, oprószyć cynamonem i na wolnym ogniu gotować ok. 5 minut. Ostudzić
-Mąkę ziemniaczaną rozmieszać 1 3-4 łyżkami zimnej wody, zawiesinę wlać do śliwek i mieszając, gotować, aż całość zgęstnieje.
-Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i 2 łyżkami likieru.. Wstawić na kilka minut do lodówki.
-Do 4 pucharków deserowych włożyć po porcji śliwek w sosie. Przykryć warstwą śmietanki. Polać pozostałym likierem. Deser podawać z rurkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz