Zupa grochowa z grzankami i mortadela w cieście
Czas przygotowania zupy 30 minut
Czas przygotowania II dania 15 minut
Składniki:
-25 dag żółtego łuskanego grochu w połówkach
-5 dag wędzonego boczku
-średni cebula
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju
-4 kromki czerstwego chleba
-listek laurowy
-szczypta suszonego cząbru
-łyżka majeranku
-sól, pieprz
-łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
-Groch przebrać, zalać litrem wody, dodać listek laurowy i cząber. Gotować do miękkości około 40 minut. Wyjąć listek laurowy i zmiksować groch z wywarem.
-Dolać wody tak, aby uzupełnić wyparowany płyn.Doprawić roztartymi ząbkami czosnku, świeżo zmielony pieprzem oraz majerankiem.
-Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę i podsmażyć na rumiano. Dodać do zupy i wymieszać.
-Kromki czerstwego chleba pokroić w kostkę i usmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu. Zupę posypać posiekaną natką i podawać ze zrumienionymi grzankami.
Składniki:
-40 dag mortadeli lub mielonki
-szklanka mąki
-szklanka mleka
-2 łyżki posiekanej natki
-pieprz , sól
-szczypta mielonej gałki muszkatołowej
-2 jajka, olej
Przygotowanie:
-Mortadelę obrać ze skórki, pokroić w dość grube plastry.
-Oddzielić żółtka od białek. Przesianą przez sito mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem, żółtkami, solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Na koniec posiekaną natkę.
-Ciasto delikatnie wymieszać. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
-Plastry mortadeli maczać w cieście, następnie smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać z pikantną surówką lub z kiszoną kapustą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz