To Się Przyda

czwartek, 30 maja 2013

Kasza zapiekana z rybą

Jutro piątek , to może na obiad jakąś rybę. Nawet największy smakosz zje z apetytem zapiekankę z ryb. podaj ją prosto z piecyka jeszcze gorącą i najlepiej w formie, w której była zapiekana. Wtedy będzie w pełnej gamie barwy i aromatu.

Kasza zapiekana z rybą





Czas przygotowania około 40 minut

Składniki:
-30 dag kaszy perłowej
-po 2 cebule i marchewki
-25 dag filetów rybnych
-2 łyżki posiekanej natki
-po 3 łyżki masła i startego żółtego sera
-szczypta mielonej papryki
-2 suszone grzyby
-sól i pieprz
-kilka gałązek świeżych ziół
Przygotowanie:
-Kaszę opłukać, osączyć, wsypać do 1,75 l wrzącej wody, dodać umyte suszone grzyby. Gdy kasza się zagotuje, zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować ko. 20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Cebulę i marchew obrać, pokroić w paseczki, podsmażyć na łyżce masła.
-Na warzywach ułożyć opłukane filety rybne, podlać kilkoma łyżkami wody, osolić i dusić pod przykryciem 5-6 minut. Naczynie do zapiekania wysmarować łyżką masła.
-Ugotowaną kaszę wymieszać z drobno posiekaną natką (ok. 1 łyżki), doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Na dnie przygotowanej formy ułożyć połowę kaszy, na niej warstwę warzyw z rybą i przykryć resztą kaszy.
-Wierzch obłożyć wiórkami masła, posypać żółtym serem. Zapiekać 20 minut w temp. 180 st. Posypać świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz