To Się Przyda

wtorek, 28 maja 2013

Flaczki jarzynowe z naleśnikami

Flaczki jarzynowe z naleśnikami i pieczeń z pęczaku

Flaczki jarzynowe



Czas przygotowania 25 minut
Składniki:
-cebula, marchew, pietruszka
-mały por
-kawałek selera i kapusty
-2 łyżki oleju
-szczypta mielonej papryki
-szczypta imbiru
-gałka muszkatołowa
-majeranek, sól i pieprz
Składniki na ciasto naleśnikowe:
-jajko
-pół szklanki mąki
-pół szklanki mleka
Przygotowanie:
-Warzywa oczyścić, opłukać i pokroić na małe kawałki. W rondlu rozgrzać olej, Włożyć rozdrobnione warzywa i mieszając, obsmażyć na złoty kolor. Zalać 5 szklankami wrzącej wody. Doprawić slą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
-W tym czasie przesianą mąkę wymieszać z mlekiem, połową szklanki wody, jajkiem oraz szczyptą soli. Na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem lub słoniną usmażyć cienkie naleśniki.
-Przygotowane naleśniki pokroić w paseczki. Zupę doprawić na ostro mieloną papryką, imbirem, gałką muszkatołową i majerankiem. Paski naleśników włożyć do zupy i jeszcze raz podgrzać


Pieczeń z pęczaku

Czas przygotowania 100 minut
Składniki:
-marchew
-1,5 szklanki pęczaku
-kawałek selera
-2 duże cebule
-3 łyżki masła
-3 suszone grzyby
-3 jajka
-pieprz i sól
-5 gałązek świeżej natki
Przygotowanie:
-Suszone grzyby dokładnie umyć, pęczak opłukać. Kaszę i grzyby zalać litrem wody. Gotować na małym ogniu około 45 minut, aż kasza będzie miękka. W tym czasie obrać i opłukać marchew, seler oraz cebulę. Warzywa zetrzeć na tarce, podsmażyć na 2 łyżkach masła.
-Ugotowaną kaszę osączyć i zemleć razem z grzybami. Następnie wymieszać z podsmażonymi warzywami, wbić jajka i dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podłużną formę posmarować masłem i napełnić przygotowaną masą.
-Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczeń przełożyć z formy na talerz i pokroić na grube plastry. podawać z sosem koperkowym

Maja rada
Aby przygotować sos koperkowy, rozgrzej olej i zasmaż na nim mąkę. Wlej trochę wywaru mięsnego oraz śmietany. Na koniec dodaj żółtko, posiekany koperek, sól i pieprz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz