To Się Przyda

poniedziałek, 13 maja 2013

Tanie obiady

Odmień smak zwykłych domowych wędlin i przygotuj z nich oryginalne, smaczne danie obiadowe. Wystarczy kilka prostych pomysłów, komponujących się smakowo dodatków, no i koniecznie surówka ze świeżych warzyw.

Zupa marchewkowa i kaszanka po normandzku

Czas przygotowania zupy 30 minut a II dania 15 minut

Składniki:

-3 średnie marchewki, cebula
-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
-szczypta suszonego tymianku
-2 łyżki masła; łyżka wegety
-4 łyżki ryżu
-sól, pieprz
-łyżka posiekanej natki

Przygotowanie:

-Marchewki oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Obraną cebulę posiekać i razem z marchewką podsmażyć na rozgrzanym maśle.
-Zalać litrem wrzątku, wrzucić opłukany ryż. Doprawić do smaku szczyptą tymianku, wegetą, solą oraz pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż składniki będą miękkie.
-Ugotowaną zupę zmiksować, wlać na talerze. Każdą porcję posypać posiekaną natką oraz kleksem kwaśnej śmietany.



Składniki:

-60 dag kaszanki
-70 dag kwaskowatych jabłek
-3 łyżki masła
-cebula,  majeranek
-mielona papryka
-sól, pieprz

Przygotowanie:

-Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Obsmażyć je z obu stron na rozgrzanej połowie masła. Oprószyć majerankiem, papryką, solą i pieprzem.
-Kaszankę podgrzać we wrzątku, pokroić na kawałki, obsmażyć na reszcie masła razem z talarkami cebuli.
-Kaszankę ułożyć na plasterkach cebuli, obłożyć obsmażonymi jabłkami i nie mieszając, podgrzać pod przykryciem.Podawać z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz