Zupa pomidorowa z jabłkami i risotto z ziemniakami i kiełbasą
-Czas przygotowania zupy 30 minut
-Czas przygotowania II dania 50 minut
Składniki:
-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
-2 cebule
-2 kwaśne jabłka
-po 2 łyżki masła i mąki
-listek laurowy
-gałązki świeżej natki
-ząbek czosnku
-sok z cytryny
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Cebule obrać i posiekać. Obrane jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, owoce zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę z jabłkami i podsmażyć na złoty kolor. Całość posypać mąką, wymieszać i smażyć, ale nie rumienić.
-Dodać koncentrat, 6 szklanek wody, listek laurowy, szczyptę soli i pieprzu. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 20 minut.
-Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę soku z cytryny. Zupę posypać posiekaną natką. Podawać z grzankami.
Składniki:
-szklanka ryżu
-3 średnie ziemniaki
-marchew i por
-3-4 pieczarki
-2 dymki ze szczypiorkiem
-20 dag kiełbasy zwyczajnej lub parówkowej
-3 łyżki oleju
-po pół łyżeczki suszonego tymianku i bazylii
-szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
-Obrane ziemniaki i marchew opłukać, pokroić w drobną kostkę. Oczyszczony por oraz dymkę posiekać. Umyte pieczarki pokroić w plasterki. Kiełbasę bez skórki pokroić w grubą kostkę lub plasterki.
-W rondlu rozgrzać olej, włożyć pokrojone warzywa , pieczarki oraz kiełbasę. Smażyć mieszając przez 3-4 minuty. Wsypać opłukany i osączany na sicie ryż, smażyć jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając.
-Wszystkie składniki zalać litrem wrzątku. Dodać suszony tymianek i bazylię. Risotto doprawić szczyptą soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż ryż napęcznieje i będzie prawie miękki.
-Zdjąć pokrywkę z garnka i gotować jeszcze przez 5 minut, tak aby odparowała większość wody. Garnek ponownie przykryć i wstawić na 15 minut do ciepłego piekarnika, aby risotto doszło i nabrało smaku.
Krupnik z pęczaku i makaron szpinakowy z białym serem
Czas przygotowania zupy 50 minut a II dania 45 minut
Składniki:
-pęczek włoszczyzny
-10 dag pęczaku
-2 ziemniaki, cebula
-łyżka masła
-2 łyżki gęstej śmietany
-listek laurowy
-ziele angielskie
-2 łyżki posiekanej natki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Pęczak namoczyć na noc w zimnej widzie. Odcedzić, zalać 1,5 litrem wody, gotować z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego około 30 minut.
-Włoszczyznę, cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Gdy pęczak zmięknie, dodać podsmażoną na maśle cebulę, włoszczyznę i ziemniaki.
-Gotować 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach ozdobić śmietaną i posypać natką.
Składniki:
-2 jajka
-2 szklanki mąki
-10 dag mrożonego szpinaku
-25 dag białego sera
-2 marchewki
-4 łyżki śmietany
-kilka gałązek natki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Szpinak rozmrozić. Mąkę połączyć z jajkami, szczyptą soli i szpinakiem. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie twarde dodać wody.
-Z ciasta uformować kulę, przykryć i odstawić na 15- 20 minut. Ciasto rozwałkować partiami na posypanej mąką stolnicy, tak aby powstały okrągłe placki o grubości 1-2 mm. Pokroić je na wąskie wstążki.Makaron pozostawić na stolnicy, aby się przesuszył.
-W dużym garnku zagotować 4-5 litrów wody ze szczyptą soli. Makaron wrzucać partiami, tak aby nie przerywać wrzenia wody. Gotować około 2-3 minut. Odcedzić.
-Wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać rozkruszonym serem, pokrojoną i podduszoną na maśle marchewką oraz posiekaną natką. Danie doprawić solą, pieprzem i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz