Rosół jajeczny z grzankami
i kotlety z kapusty
Rosół jajeczny z grzankami
Czas przygotowania 15 minut
Składniki:
-2 jajka
-2 kostki bulionu drobiowego
-łyżka kaszy kukurydzianej
-4 kromki czerstwej bułki
-po szczypcie mielonego imbiru i gałki muszkatołowej
-pieprz i sól
-kilka gałązek natki
Przygotowanie:
-Do garnka wlać litr wody i wrzucić kostki bulionowe. Do wrzącego rosołu wsypać, cały czas mieszając, kaszę kukurydzianą, chwilę gotować.
-Jajka wbić do miseczki, roztrzepać widelcem, wlać do zupy i gotować, póki nie wypłyną na powierzchnię. Zupę doprawić do smaku szczyptą imbiru, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
-Czerstwą bułę pokroić w kostkę, obsmażyć na suchej patelni lub upiec w piekarniku. Posypać szczyptą gałki muszkatołowej.
-Zupę wlać do talerzy i posypać posiekaną natką. podawać razem z grzankami.
Kotlety z kapusty
Czas przygotowania 40 minut
Składniki:
-mała główka białej kapusty (ok. 1 kg)
-2 średnie cebule
-3 jajka
-2 łyżki kaszy manny
-2 łyżki posiekanej natki
-sol i pieprz
-bułka tarta oraz mąka do panierowania
-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Umytą i oczyszczoną kapustę podzielić na ćwiartki i gotować w niewielkiej ilości osolonej wody, aż będzie miękka.
-Obrane cebule posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Ugotowaną kapustę osączyć, zemleć razem z cebulą. Dodać kaszę mannę, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, 3-4 minuty. Ostudzić. Dodać 2 jajka i natkę. Masę doprawić odrobiną soli i pieprzu.
-Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z masy warzywnej uformować małe, płaskie kotleciki. Panierować je w mące, roztrzepanym jajku, i bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Moja rada:
Chrupiące kotleciki warzywne można podawać z ziemniakami lub ryżem. Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie pikantny sos pomidorowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz