Kotlety z płatków owsianych i sera
Czas przygotowania 20 minut
Składniki:
-cebula
-3 szklanki płatków owsianych
-10 dag białego sera
-2 łyżki posiekanej natki lub szczypiorku
-2 łyżki masła
-sól i pieprz
-4-5 łyżek bułki tartej
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Płatki zalać 4 szklankami wody i mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze 3 minuty, a następnie przełożyć do miski i odstawić, aby przestygły.
-Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać do płatków razem z pokruszonym serem. Wbić jajko, wsypać posiekaną zieleninę. Doprawić solą i pieprzem.
-Wszystkie składniki wymieszać tak, aby powstała jednolita masa. Uformować nieduże kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.
-Podawać z surówką z wiosennych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz