To Się Przyda

czwartek, 13 czerwca 2013

SCHAB GRILLOWANY Z ZIOŁAMI

Niezwykle aromatyczne kotlety schabowe z grilla z pewnością będą smakowały wszystkim amatorom mięs

Schab grillowany

Przygotowanie: 10 minut, 
Grillowanie: 7 minut

Składniki na 4 porcje:
-4 kotlety schabowe
-sól zmiękczająca
-łyżeczka ziół prowansalskich
-pól łyżeczki pieprzu
-łyżeczka oliwy do posmarowania grilla

Przygotowanie:
-Umyć, osuszyć mięso. Ponacinać kotlety, Posolić i posypać z obu stron ziołami i pieprzem. Lekko rozbić.
-Posmarować grill elektryczny oliwą, rozgrzać go. Do gorącego włożyć przyprawione kotlety.
-Grillować ok. 7 minut.





Rada:
Schab można upiec na grillu węglowym, a wcześniej marynować go w zalewie z ziół prowansalskich, oliwy i soli zmiękczającej. Po wyjęciu z marynaty i położeniu na ruszcie smaruj w trakcie grillowania mięso zalewą. Będzie bardziej aromatyczne i kruche. Pamiętać trzeba że schab nie wymaga długiej obróbki termicznej.
Warto kupić sól zmiękczającą. Zawartość papainy powoduje, że czas smażenia, grillowania lub pieczenia jest bardzo krótki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz