To Się Przyda

środa, 5 czerwca 2013

Barszcz czerwony i ruskie kopytka

Barszcz czerwony i ruskie kopytka


Barszcz czerwony






Czas przygotowania 70 minut
Składniki:
-4 buraki
-3 kwaśne jabłka
-2 ząbki czosnku
-ocet winny 6-procentowy
-pół szklanki mleka
-łyżka mąki
-posiekany koperek
-listek laurowy
-kilka ziaren ziela angielskiego
-szczypta cukru
-sól i pieprz

Przygotowanie:
-Buraki myjemy i gotujemy w łupinach około 1 godziny, aż będą miękkie. Po ugotowaniu obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy obrane i starte jabłka.
-Starte jabłka i buraki zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 10 minut.
-Mąkę mieszamy z mlekiem, wlewamy do zupy i mieszając zagotowujemy. Zupę doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, szczyptą cukru i octem.
-Podajemy posypaną posiekanym koperkiem. Można ją jeść z chlebem lub ziemniakami.




Kopytka ruskie





Czas przygotowania 25 minut
Składniki:
-25 dag twarogu
-60 dag ugotowanych ziemniaków
-jajko 
-2 średnie cebule
-2 łyżki masła
-niepełna szklanka mąki
-łyżka posiekanej natki lub szczypiorku
-sól

Przygotowanie:
-Ostudzone ziemniaki oraz ser mielemy. Dodajemy jajko i solimy. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy niezbyt twarde ciasto.
-Na stolnicy formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm, spłaszczamy i kroimy go na skośne kopytka. Kluski wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody.
-Gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
-Kopytka podajemy z obraną, pokrojoną w cienkie talarki i zrumienioną na maśle cebulą i posypane zieleniną.

Moja rada:
Kopytka nie będą się sklejać, jeśli do wody w której się gotują dodamy olej. Około 1 łyżki. Kopytka możemy okrasić  zrumienionymi skwarkami boczku lub polać sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz