To Się Przyda

sobota, 29 czerwca 2013

HERBATA MROŻONA Z MIĘTĄ


Nie piwo, nie sok owocowy i nie kawa, ale w upalne dni najszybciej nasze pragnienie ugasi delikatnie posłodzona zimna herbata z miętą.

Herbata z miętą

Przygotowanie:10 minut
Chłodzenie: 30 minut



Składniki:

-litr wody
-3 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty
-3 gałązki świeżej mięty lub 3 torebki ekspresowej
-2 płaskie łyżki cukru
- 2 szklanki lodu

Przygotowanie:

-Umyć świeżą miętę. Odłożyć kilka listków do dekoracji. Włożyć herbatę i miętę do dzbanka. Zalać wrzątkiem. Poczekać 5 minut. Odcedzić. Posłodzić i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
-Skruszyć lód. Wsypać go do ostudzonej herbaty i wymieszać.

Moja rada:

-Jeśli będziemy studzić herbatę gwałtownie, pod strumieniem zimnej wody ona nie zmętnieje. Gdy powoli studzimy, herbata często staje się mętna, ale nie traci na smaku.
-Z miętą można łączyć każdą czarną herbatę, a także próbować różnych wariantów: znakomita jest np. earl grej lub smakowa cytrynowa.
-Do słodzenia herbaty z miętą najlepszy jest cukier brązowy. W sklepach są różne gatunki, różniące się ilością melasy i stopniem oczyszczenia. Warto wypróbować wszystkie rodzaje i wybrać swój ulubiony. Mają naprawdę niepowtarzalny, intensywny smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz