To Się Przyda

piątek, 21 czerwca 2013

KALAREPKA faszerowana


Gdy nadchodzi sezon na kalarepkę, warto zrobić coś pysznego z tego niedocenionego, a smacznego i zdrowego warzywa.
Faszerowana kalarepka to klasyczne danie przystawkowe, smaczne zarówna na ciepło, jak i zimno. Pieczona kalarepka jest na tyle miękka, że można do niej podać nóż i widelec. Najlepiej smakuje w towarzystwie chłodnego białego wina.

KALAREPKA FASZEROWANA




Przygotowanie: 20 minut
Zapiekanie: 30 minut

Składniki na 4 porcje:

-4 kalarepki
-duża czerwona cebula
-10 dag mielonego mięsa
-łyżka śmietany
-kopiasta łyżka ugotowanego ryżu
-łyżka posiekanego szczypioru z dymki
-łyżka masła orzechowego
-kopiasta łyżka posiekanego koperku
łyżka masła do smażenia farszu
-jajko
-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

-Umyć kalarepkę, odciąć łodyżki i wierzchy. Wydrążyć, zostawiając ok. centymetrową warstwę przy skórze. Posiekać cebulę i miąższ kalarepki.
-Przesmażyć na maśle miąższ razem z cebulą, dodać mięso. Smażyć dalsze 5 minut, ciągle mieszając i rozgniatając grudki mięsa. Odstawić do ostudzenia.
-Wymieszać ostudzone mięso z warzywami, ryżem, jajkiem, masłem, dymką i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
-Włożyć farsz do kalarepek. Przykryć wierzchem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. na pół godziny. Podawać lekko ostudzone.

Rada:

Nie wyrzucamy zdrowych listków. Świetnie nadają się na surówkę. Jeśli obieramy kalarepkę to dość grubo. 
Nie kupujemy kalarepki zdrewniałej, ze zwiędniętymi liśćmi. Przechowujemy ją w lodówce. 
Są dwa rodzaje kalarepki: jasnozielone i fioletowe. Fioletowe są bardziej soczyste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz