Zupa ogórkowa i leniwe z kaszą manną
Czas przygotowania 15 minut
Składniki:
-po 4 kiszone ogórki i ziemniaki
-po łyżce mąki i masła
-4 łyżki śmietany
-wegeta
-1/2 pęczka koperku
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy litrem wrzątku, solimy i gotujemy.
-Ogórki obieramy, kroimy w paski, podsmażamy na maśle, podlewamy wodą i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy ziemniaki.
-Śmietanę łączymy z mąką , kilkoma łyżkami wywaru i dodajemy do zupy.
-Zupę doprawiamy do smaku wegetą, pieprzem i solą. Podając zupę posypujemy ją koperkiem.
Czas przygotowania 25 minut
Składniki:
-40 dag twarogu
-szklanka kaszy manny
-2 szklanki mleka
-2 jajka
-2 łyżki mąki
-bułka tarta
-masło do polania klusek i sól
Przygotowanie:
-Kaszę mannę wsypujemy do gorącego mleka i cały czas mieszając zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Ser zemleć, rozetrzeć z jajkami, mąką, kaszą manną i szczyptą soli.
-Ciasto dokładnie zagniatamy, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i robimy wałek o średnicy ok. 2 cm. Spłaszczamy go i kroimy na ukośne kluski o długości ok. 3 cm.
-Kluski gotujemy ok. 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy posypane zrumienioną bułką tartą i polane roztopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz