SAŁATKA ZE SZPINAKU Z POMIDORAMI
Składniki na 2 porcje:
-30 dag świeżego, ładnego szpinaku
-3 pomidory zwykłe lub 9 koktajlowych
-szalotka
-2 duże ząbki czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki soku z cytryny
-sól i świeżo zmielony ser
Przygotowanie:
-Umyć dokładnie szpinak, wyciąć twarde łodygi, osuszyć, porwać na małe kawałki. Szalotkę obrać, drobno posiekać.Czosnek obrać, pokroić na drobne plasterki. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki.
-Przesmażyć czosnek na złoty kolor na oliwie. Do miski włożyć szpinak, zalać go gorącą oliwą z czosnkiem, wymieszać. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać.
Moja rada:
Sok z cytryny można zastąpić łyżką octu balsamicznego, winnego lub 3 łyżkami soku pomarańczowego.Pomidory do sałatki można sparzyć i obrać ze skórki. Koktajlowych nie obierać.
Tak duża porcja szpinaku z pomidorami jest pełnowartościowym posiłkiem. jeśli poda się ją na obiad, dodając do sałaty jajko na twardo .Będziemy najedzeni i pełni energii przez kilka godzin.
Szpinak i pomidory są wyjątkowo niskokaloryczne, a przy tym bogate w witaminy i minerały. Pomidory to źródło potasu, a szpinak żelaza. Badania wykazały, że warzywa te chronią przed niektórymi postaciami raka. Niestety pomidory często uczulają. Na szczęście szpinak, mogą jeść również alergicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz