To Się Przyda

piątek, 14 czerwca 2013

SORBET TRUSKAWKOWY

Najlepsze i najpyszniejsze domowe lody sorbetowe. Musimy truskawki zamrozić i do roboty.

SORBET TRUSKAWKOWY

Przygotowanie:20 minut

Składniki na 6 porcji:
-1/2 kg truskawek mrożonych
-3 łyżki cukru
-2 łyżki wody
-70 dag gotowych bezików

Przygotowanie:
-Ugotować syrop z cukru i wody. przestudzić go. Pokruszyć bezy.
-Utłuc zamrożone truskawki tłuczkiem do mięsa. Pokruszone wsypać do wysokiego naczynia.
-Wlać do truskawek syrop, wsypać bezy. Miksować tnącą końcówką miksera, często przerywając pracę, żeby mikser się nie przepalił.
-Przełożyć gotowy sorbet do pucharków, Wstawić do zamrażalnika.



Rada:
Jeśli szybko zmiksuje się produkty, sorbet od razu nadaje się do podania. Można go przechowywać w zamrażalniku dwa dni. Raz rozmrożony nie nadaje się do ponownego zamrażania.
Sorbet można przygotować ze wszystkich mrożonych owoców, które wcześniej należy drobno utłuc- w przeciwnym wypadku przepali się mikser, który nie nadaje się do kruszenia lodu. Jeśli mikser ma taką funkcję nie trzeba rozbijać wcześniej owoców.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz