SORBET TRUSKAWKOWY
Przygotowanie:20 minut
Składniki na 6 porcji:
-1/2 kg truskawek mrożonych
-3 łyżki cukru
-2 łyżki wody
-70 dag gotowych bezików
Przygotowanie:
-Ugotować syrop z cukru i wody. przestudzić go. Pokruszyć bezy.
-Utłuc zamrożone truskawki tłuczkiem do mięsa. Pokruszone wsypać do wysokiego naczynia.
-Wlać do truskawek syrop, wsypać bezy. Miksować tnącą końcówką miksera, często przerywając pracę, żeby mikser się nie przepalił.
Jeśli szybko zmiksuje się produkty, sorbet od razu nadaje się do podania. Można go przechowywać w zamrażalniku dwa dni. Raz rozmrożony nie nadaje się do ponownego zamrażania.
Sorbet można przygotować ze wszystkich mrożonych owoców, które wcześniej należy drobno utłuc- w przeciwnym wypadku przepali się mikser, który nie nadaje się do kruszenia lodu. Jeśli mikser ma taką funkcję nie trzeba rozbijać wcześniej owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz