To Się Przyda

środa, 26 czerwca 2013

INDYK Z SOSEM ORZECHOWYM

Indyk z sosem orzechowym

Przygotowanie:20 minut
Marynowanie:30 minut

Składniki na 4 porcje:

-3 dag kłącza imbiru
-strączek czerwonej papryczki chili
-2 łyżki sosu chili
-ząbek czosnku
-łyżeczka miodu
-5 łyżek sherry
-1/2 kg filetu z piersi indyka
-10 dag orzeszków ziemnych bez soli
-2 łyżki sosu sojowego
-1/2 szklanki soku ananasowego
-1/2 szklanki mleczka kokosowego z puszki
-2 pęczki szczypioru od dymki
-łyżka oleju

Przygotowanie:

-Imbir obrać i drobno posiekać. Chili umyć, wyjąć pestki, miąższ posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać łyżkę sosu chili, posiekaną papryczkę, imbir, czosnek, miód i sherry.
-Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w jak najdłuższe kawałki o szerokości 5 mm. Posmarować marynatą, odłożyć na 30 minut.
-Wymieszać orzeszki ziemne, sos sojowy, sok ananasowy, mleczko kokosowe i resztę sosu chili.
-Kawałki szczypioru przyciąć na długość pasków mięsa i razem z nimi ponabijać na patyki- jak harmonijkę. Posmarować olejem, piec po 10 minut z każdej strony. Podawać ułożone na ryżu i polane sosem orzechowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz