Indyk z sosem orzechowym
Przygotowanie:20 minut
Marynowanie:30 minut
Składniki na 4 porcje:
-3 dag kłącza imbiru
-strączek czerwonej papryczki chili
-2 łyżki sosu chili
-ząbek czosnku
-łyżeczka miodu
-5 łyżek sherry
-1/2 kg filetu z piersi indyka
-10 dag orzeszków ziemnych bez soli
-2 łyżki sosu sojowego
-1/2 szklanki soku ananasowego
-1/2 szklanki mleczka kokosowego z puszki
-2 pęczki szczypioru od dymki
-łyżka oleju
Przygotowanie:
-Imbir obrać i drobno posiekać. Chili umyć, wyjąć pestki, miąższ posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać łyżkę sosu chili, posiekaną papryczkę, imbir, czosnek, miód i sherry.
-Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w jak najdłuższe kawałki o szerokości 5 mm. Posmarować marynatą, odłożyć na 30 minut.
-Wymieszać orzeszki ziemne, sos sojowy, sok ananasowy, mleczko kokosowe i resztę sosu chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz