Grillowane warzywa
Przygotowanie:20 minut
Marynowanie:30 minut
Grillowanie:5-15 minut
Składniki na 4 porcje:
-cukinia
-2 średnie pory
-2 średnie cebule
-główka czosnku
Marynata:
-pół szklanki oliwy z oliwek
-pół szklanki wody
-kieliszek białego wina
-łyżka suszonego tymianku
-łyżka suszonej bazylii
-2 cytryny
Przygotowanie:
-Opłukać cukinię i pokroić w talarki o grubości 2 cm. Pory opłukać i przekroić wzdłuż. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, główkę czosnku podzielić na ząbki, ale nie obierać ich ze skórki.
-Wlać do naczynia oliwę, białe wino, dodać tymianek i bazylię. Cytryny pokroić na plastry i dodać do marynaty. Zamieszać, włożyć warzywa i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.
-Warzywa wyjąć z marynaty i grillować, obracając je co jakiś czas. Piec dopóki nie zmiękną.
Moje rady:
-W tej marynacie można macerować praktycznie wszystkie warzywa, z wyjątkiem ziemniaków i bakłażanów.
-Podczas grillowania systematycznie trzeba sprawdzać, czy któreś z warzyw się nie przypala, gdyż nie wszystkie potrzebują tyle samo czasu do upieczenia. Najszybciej grilluje się czosnek, który musi tylko zmięknąć w środku, najdłużej piecze się cebula.
-Trzeba pamiętać, aby nie obierać czosnku, ponieważ obrany w trakcie grillowania staje się gorzki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz