To Się Przyda

niedziela, 30 czerwca 2013

GRILLOWANE WARZYWA

Do grillowania nadają się wszystkie warzywa, oprócz liściastych. warto je, tak jak mięso włożyć do marynaty chociaż na pół godziny. Cebulę i główki czosnku przed pieczeniem przekrawamy na pół, cukinię i bakłażan dzielimy na plastry. Grillować można też ziemniaki twarde pomidory. Małe pomidory grillujemy w całości, a duże dzielimy na pół. Możemy grillować także całe kolby kukurydzy. Kukurydzę trzeba często odwracać, by się ni przypaliła.

Grillowane warzywa

Przygotowanie:20 minut
Marynowanie:30 minut
Grillowanie:5-15 minut




Składniki na 4 porcje:

-cukinia
-2 średnie pory
-2 średnie cebule
-główka czosnku
Marynata:
-pół szklanki oliwy z oliwek
-pół szklanki wody
-kieliszek białego wina
-łyżka suszonego tymianku
-łyżka suszonej bazylii
-2 cytryny

Przygotowanie:

-Opłukać cukinię i pokroić w talarki o grubości 2 cm. Pory opłukać i przekroić wzdłuż. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, główkę czosnku podzielić na ząbki, ale nie obierać ich ze skórki.
-Wlać do naczynia oliwę, białe wino, dodać tymianek i bazylię. Cytryny pokroić na plastry i dodać do marynaty. Zamieszać, włożyć warzywa i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. 
-Warzywa wyjąć z marynaty i grillować, obracając je co jakiś czas. Piec dopóki nie zmiękną.

Moje rady:

-W tej marynacie można macerować praktycznie wszystkie warzywa, z wyjątkiem ziemniaków i bakłażanów.
-Podczas grillowania systematycznie trzeba sprawdzać, czy któreś z warzyw się nie przypala, gdyż nie wszystkie potrzebują tyle samo czasu do upieczenia. Najszybciej grilluje się czosnek, który musi tylko zmięknąć w środku, najdłużej piecze się cebula.
-Trzeba pamiętać, aby nie obierać czosnku, ponieważ obrany w trakcie grillowania staje się gorzki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz