Zupa szczawiowa z ryżem i bigos warzywny z kiełbasą
Zupa szczawiowa z ryżem
Czas przygotowania 30 minut
Składniki:
-20 dag szczawiu świeżego lub słoik szczawiu konserwowego
-2 jajka na twardo
-pietruszka i kawałek selera
-5 łyżek ryżu
-łyżeczka oleju
-listek laurowy
-ziele angielski
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę i podsmażyć na złoto. Pietruszkę oraz seler obrać, opłukać, Zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do cebuli razem z ryżem.
-Smażyć 2-3 minuty. Zalać litrem wrzątku. dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz. Gotować 15 minut.
-Opłukać, osączyć i posiekać szczaw. Rozdrobniony włożyć do gotującej zupy.
Warzywny bigos z kiełbasą
Czas przygotowania 50 minut
Składniki:
-2 cebule
-po 40 dag kabaczków oraz ziemniaków
-strąk papryki
-marchew
-kawałek selera
-łyżka koncentratu pomidorowego
-2-3 ząbki czosnku
-20 dag kiełbasy
-szczypta mielonej słodkiej papryki
-szczypta ziół prowansalskich
-sól i pieprz
-4 łyżki oleju
-natka
Przygotowanie:
-Kabaczki i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Obrane cebule i czosnek posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paseczki.
-Marchew oraz seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. W rondlu rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Dodać pozostałe warzywa, wymieszać je i podlać niewielką ilością wody. Dusić na małym ogniu ok. 25 minut.
-Dodać szczyptę ziół prowansalskich. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, zmieszany z niewielką ilością wody koncentrat oraz szczyptę papryki.
-Dusić jeszcze na małym ogniu przez 10 minut. Posypać posiekaną natką. podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz