To pyszne, delikatne warzywo znakomite i na zupę, i na sałatkę, jest naszą, polską specjalnością. No, może dzieloną jeszcze z Ukraińcami. Oni też ją lubią. Zachód tego specjału nie zna. Niech żałują! My jedzmy botwinę! Jest pyszna, zdrowa i w sezonie bardzo tania.
BOTWINA Z BOBEM
Tradycyjną botwinkę z jajkiem na twardo można urozmaicić, podając ją z młodym bobem.Dla łakomczuchów polecam wersję: i bób, i jajko.
Przygotowanie:20 minut
Gotowanie:20 minut
Składniki na 6 porcji:
-2 pęczki botwiny
-2 kostki rosołowe drobiowe
-półtora litra wody
-2 łyżki masła
-5-6 łyżek koncentratu barszczu czerwonego
-pęczek koperku
-2 ząbki czosnku
-łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
-1 kg bobu
-sól i cukier
Przygotowanie:
-Umyć botwinę, trzeba ją bardzo starannie, dokładnie opłukać.Oczyścić korzenie i pokroić na centymetrowe kawałki. Z liści powstaną wąskie paski.Jeśli botwina jest stara, a łodygi twarde, odrzuci je i kroić tylko liście. Młodą botwinę kroimy w całości.
-Ugotować bób z solą i cukrem, odcedzić na sicie, przelać bardzo zimną wodą. Obłuskać.
-Rozgrzać masło w rondlu, wrzucić botwinę i mieszać, aż puści sok. Zalać wrzątkiem, wrzucić kostki rosołowe, gotować ok. 15 minut.
-Doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem i koncentratem barszczu.Zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojony, koperek. Zabiel jogurtem i zamieszaj.
-Bób podajemy oddzielnie. Do botwiny można podać jajka i młode ziemniaki, ugotowane w osolonej wodzie, posypane koprem.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka ta jest bogata w potas, beta-karoten, witaminę E i C
Do sałatki używam octu balsamicznego z Modeny. Nie zastępuję go żadnym octem, ale są inne, tańsze,choć w tym wypadku cena idzie w parze z jakością.
Jeśli nie mamy octu balsamicznego, nie zastępujmy go octem spirytusowym, tylko sokiem z cytryny lub pomarańczy.
W hipermarketach i delikatesach nie ma problemu z kupnem koziego twarogu. Jest on delikatny, bardziej aromatyczny niż ten z krowiego, a przy tym nie uczula.
Przypomnę,że jeśli botwina jest stara, a łodygi twarde odrzucamy je i kroimy tylko liście. Młodą kroimy w całości.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SAŁATKA Z BOTWINY z serem kozim i octem balsamicznym
Sałatka z botwinki? Tak! Botwinka jest wyśmienita nie tylko w zupie. Oto stary, zapomniany przepis na wykorzystanie tego typowo polskiego warzywa.Sałatka ta jest bogata w potas, beta-karoten, witaminę E i C
Do sałatki używam octu balsamicznego z Modeny. Nie zastępuję go żadnym octem, ale są inne, tańsze,choć w tym wypadku cena idzie w parze z jakością.
Jeśli nie mamy octu balsamicznego, nie zastępujmy go octem spirytusowym, tylko sokiem z cytryny lub pomarańczy.
W hipermarketach i delikatesach nie ma problemu z kupnem koziego twarogu. Jest on delikatny, bardziej aromatyczny niż ten z krowiego, a przy tym nie uczula.
Przypomnę,że jeśli botwina jest stara, a łodygi twarde odrzucamy je i kroimy tylko liście. Młodą kroimy w całości.
Składniki na 4 porcje:
-4 nieduże pęczki botwiny
-3 szalotki
-20 dag koziego twarogu
-4 łyżki oliwy
-3 łyżki octu balsamicznego
-szczypta cukru i soli
-łyżeczka grubo mielonego, kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
-Umyć botwinę,liście pokroić w paski , tak na 1 cm, buraczki bardzo drobno posiekać. Szalotkę obrać i też drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć na większe kawałki.
-Gotować przez 5 minut twarde części posiekanej botwiny (łodygi i buraczki).Liście ułożyć na sicie, przelać wrzącym wywarem z buraczków. Odcedzić i wystudzić.
-Wymieszać oliwę z octem, szalotką , połową pieprzu, solą i cukrem. Wymieszać z sosem. Posypać grudkami sera i pieprzem.
-Podawać z bagietką i szklaneczką czerwonego, wytrawnego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz