Szał grillowania jest nie tylko w Polsce. Spróbujcie wołowiny z rusztu. Przepis dostałam od znajomej z USA.
T- bone steak z pieczonymi ziemniakami
Składniki na 4 porcje:
-4 duże plastry wołowiny z kością (na steki)
-Ząbek czosnku
-2 łyżki oleju
-łyżka grubo zmielonego pieprzu
-4 duże ziemniaki
-szklanka śmietany 22 - 30%
-łyżka posiekanego szczypiorku
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Czosnek obrać, drobno pokroić, następnie rozetrzeć z olejem.Z plastrów mięsa usunąć błony i żyłki. Tłuszcz zostawiamy.
-Wołowinę natrzeć czosnkowym olejem, posypać pieprzem, ułożyć na desce i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
-Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, ponakłuwać, nadkroić z jednej strony na krzyż, owinąć folią aluminiową. Ułożyć na ruszcie i piec godzinę.
-Steki położyć na rozgrzanym ruszcie. Piec po ok. 15 minut z każdej strony.
-Śmietanę ubić ze szczyptą soli i pieprzu. Ziemniaki rozwinąć z folii, Głębiej nadkroić. Wypełnić śmietaną i posypać szczypiorkiem. Steki podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz