Makaron z cukinią i orzechami
Przygotowanie:5 minut
Gotowanie: 10 -15 minut
Składniki na 4 porcje:
-50 dag makaronu wstążki
-4 cukinie
-starty żółty ser, najlepiej parmezan
-cebula
-2 ząbki czosnku
-6 łyżek oliwy
-garść posiekanych orzechów włoskich (nie koniecznie)
-sól
Przygotowanie:
-Myjemy cukinie,osuszamy, kroimy na niezbyt cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek rozdrabniamy. wstawiamy wodę na makaron.
-Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę.Smażymy ja do momentu aż się zeszkli,następnie dodajemy czosnek i smażymy ok. 2 minut. Następnie wrzucamy cukinię. Mieszamy, lekko solimy i przykrywamy. Dusimy, aż wszystko będzie szkliste, ale nie rozgotowane (15-20 minut).
-Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gorący makaron mieszamy z cukinią, posypujemy tartym serem i orzechami.
Rada:
-Im szersze wstążki wybierzemy, tym danie będzie bardziej dekoracyjne. Do wody w której gotujemy makaron, nie dodajemy tłuszczu, bo makaron będzie trudniej oblepiał się sosem.
-Makaron z cukinią podajemy gorący, natychmiast po ugotowaniu, ponieważ źle znosi odgrzewanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz