Malinowa bomba
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie:12-15 minut
-Schładzanie:4 godziny
Składniki na ciasto:
-4 jajka
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-duży słoik konfitury malinowej (45 dag)
-3 łyżki cukru pudru
-sól
Składniki na krem:
-łyżka żelatyny
-6 łyżek cukru pudru
-2 szklanki śmietany 18%
-sok i skórka starta z jednej cytryny
-1 i 1/2 szklanki kremówki
Przygotowanie:
Ciasto:
-Żółtka zmiksować ze szczyptą soli,cukrem i 4 łyżkami wody. Białka ubić na sztywno, pianę wyłożyć na krem żółtkowy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do masy i wymieszać.
-Ciasto rozsmarować na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w piekarniku rozgrzany do 180 st.
-Konfiturę lekko podgrzać. Biszkopt wyłożyć na serwetę posypaną przez sito cukrem pudrem,zdjąć papier. Ciasto posmarować konfiturą i szybko zrolować za pomocą serwety. Biszkopt odłożyć do wystudzenia.
Krem:
-Śmietanę 18%, cukier puder, sok i skórkę startą z cytryny wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i dodać do masy. Zimną kremówkę ubić na sztywno pianę. Do tężejącej masy dodać 2/3 bitej śmietany i 3/4 malin (mrożonych nie rozmrażać)
-Biszkopt pokroić na plastry i wyłożyć nim głęboką miskę. Do środka włożyć krem malinowy i przykryć kawałkami ciasta.
-Ciasto na 4 godziny wstawić do lodówki, po czy wyłożyć na talerz. Ozdobić pozostałą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz