Omlet warzywny
Czas przygotowania 40 minut
Składniki:
-8 jajek
-marchew, cebula
-4 ziemniaki średnie
-5 dag fasoli szparagowej
-5 daf różyczek kalafiora
-strąk papryki
-2 łyżki masła
-ząbek czosnku
-łyżka posiekanej natki lub szczypiorku
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 10 minut.
-Dokładamy oczyszczoną z włókien i umytą fasolkę, kalafiora i gotujemy kolejne 5-6 minut.
-Warzywa odcedzamy i studzimy. Marchew i ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Strąk papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.
-Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy cebulę z czosnkiem, paprykę i smażymy ok. 10 minut.
-Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do usmażonej cebuli i papryki.
-Smażymy na niezbyt dużym ogniu, nie mieszając, tylko podważając łopatką brzegi omletu. Gdy masa od spodu całkowicie się zetnie, układamy na wierzchu ugotowane warzywa i doprawiamy solą oraz pieprzem.
-Omlet przykrywamy i przez chwilę trzymamy na słabym ogniu. podajemy posypany natką lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz