To Się Przyda

niedziela, 23 czerwca 2013

KREWETKI Z LIMONKAMI

Wczoraj zostałam zaproszona na grillowanie. I byłam zaskoczona, bo miedzy innymi daniami grillowane były krewetki i ser pleśniowy. Nie przypuszczałam, że można je grillować i że będą smaczne.

Krewetki z limonkami






Przygotowanie:15 minut
Marynowanie:3 godziny

Składniki na 4 porcje:

-4 ząbki czosnku
-1/4 szklanki oliwy
-2 limonki
-20 oczyszczonych krewetek królewskich
-kilka posiekanych listków bazylii
-sól i biały pieprz

Przygotowanie:

-Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z oliwą i odstawić na ok. 3 godziny. Limonki umyć, z jednej wycisnąć sok.
-Krewetki opłukać i osuszyć.Skropić je sokiem z limonki, odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Pozostałe limonki podzielić na 12 plasterków, potem na półplasterki.
-Na patyczki nabić po 5 krewetek i 6 plasterków limonki. Szaszłyki posmarować czosnkową oliwą.
-Ułożyć je na tacce z folii aluminiowej. Piec po 5 minut z każdej strony. Oprószyć pieprzem i solą, posypać posiekaną bazylią.

Moja rada:

Mrożone krewetki są zwykle oczyszczone, więc można je od razu piec lub smażyć. warto jednak uważnie przeczytać informację na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz