Krewetki z limonkami
Przygotowanie:15 minut
Marynowanie:3 godziny
Składniki na 4 porcje:
-4 ząbki czosnku
-1/4 szklanki oliwy
-2 limonki
-20 oczyszczonych krewetek królewskich
-kilka posiekanych listków bazylii
-sól i biały pieprz
Przygotowanie:
-Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z oliwą i odstawić na ok. 3 godziny. Limonki umyć, z jednej wycisnąć sok.
-Krewetki opłukać i osuszyć.Skropić je sokiem z limonki, odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Pozostałe limonki podzielić na 12 plasterków, potem na półplasterki.
-Na patyczki nabić po 5 krewetek i 6 plasterków limonki. Szaszłyki posmarować czosnkową oliwą.
-Ułożyć je na tacce z folii aluminiowej. Piec po 5 minut z każdej strony. Oprószyć pieprzem i solą, posypać posiekaną bazylią.
Moja rada:
Mrożone krewetki są zwykle oczyszczone, więc można je od razu piec lub smażyć. warto jednak uważnie przeczytać informację na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz