To Się Przyda

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Grillowana pierś indyka i nadziewane udka kurczaka

Upieczone na ruszcie mięsa są mniej kaloryczne niż pieczone i smażone tradycyjnie. pojawiają się głosy, że dania z rusztu są szkodliwe dla zdrowia. Jak zwykle prawda leży pośrodku.
   Popełniane błędy podczas grillowania mogą sprawić, że mięso jest rzeczywiście niezdrowe. Można jednak piec, by tego uniknąć.
-Do rozpalania węgla nie używamy benzyny, nafty ani spirytusu. Stosujemy tylko specjalne rozpałki i to w małych ilościach.
-Mięso kładziemy na ruszcie, gdy na węglu pojawi się biały nalot. Nie wolno piec na otwartym ogniu.
-Nie dopuszczamy do skapywania tłuszczu na węgiel, bo wtedy powstają szkodliwe substancje, które wchłania mięso. Najlepiej układać je na folii.
-Leżącego na ruszcie mięsa nie nakłuwamy widelcem, bo sos będzie kapał ma węgiel. Kawałki mięsa przewracamy szczypcami.


Grillować można prawie wszystko, Przede wszystkim mięso i ryby, ale i warzywa i niektóre owoce.

Oto lista najlepszych mięsnych kawałków do grillowania:
-wołowina: polędwica, rostbef, łopatka
-cielęcina: mostek, łopatka, udziec, polędwica
-wieprzowina:schab karkowy, schab środkowy, polędwica, niezbyt tłuste żeberka
-jagnięcina: łopatka, udziec, mięso mielone
-kurczak i indyk:udka, skrzydełka, pierś
-kaczka: udka, skrzydełka, pierś


Grillowana pierś indyka

Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie: 2 godziny
Pieczenie: 10 minut

Składniki na 10 porcji:
-90 dag piersi indyka
-ząbek czosnku
-przyprawa do drobiu
-mały jogurt naturalny
-łyżka miodu
-keczup
Przygotowanie:
   Pierś myjemy, osuszamy, kroimy e jak najcieńsze paseczki. Kawałki mięsa nabijamy harmonijkowo na patyki do szaszłyków.
   Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskię. W miseczce mieszamy jogurt, keczup, miód i czosnek. Marynatę przyprawiamy przyprawą.
   Marynatą smarujemy mięso starannie ze wszystkich stron i odkładamy do lodówki ma ok. 2 godziny.
-Szaszłyki pieczemy na rozgrzany ruszcie po 5 minut z każdej strony. Podajemy z bagietką i sosem słodko-kwaśnym lub jogurtowo-musztardowym




Nadziewane udka kurczaka

Przygotowanie:30 minut
Marynowanie:1 godzina
Pieczenie:15-20 minut
Składniki:
-8 udek kurczaka
-4 średnie pomidory
-20 dag sera mozzarella
-10 dag oliwek
-1/2 pęczka bazylii
-7 łyżek oleju
-ząbek czosnku
-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Z udek wyluzować kości. Najpierw bardzo ostrym nożem mięso odkroić od kości (od szerszej strony każdego udka). Następnie przeciąć mięso wzdłuż kości, aż do przegubu i delikatnie wyciągnąć kość.
-Udka umyć, osuszyć. Przyprawę wymieszać z 4 łyżkami oleju, posmarować tą mieszanką mięso i odstawić do lodówki.
-Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki, łyżeczką wyjąć pestki. Ćwiartki pomidorów i ser pokroić na niewielkie kawałki. Oliwki pokroić w kostkę. Listki bazylii drobno posiekać.
-Pomidory, ser, oliwki i bazylię wymieszać. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem, wypełnić nim udka kurczaka. dokładnie obwiązać nitką kuchenną.
-Ząbek czosnku obrać, posiekać, rozetrzeć z resztą oleju. Udka posmarować olejem czosnkowym. Piec z obu stron 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz