Kolorowa sałstka
Przygotowanie:30 minut
Składniki:
-1/2 kg kolorowego makaronu kokardki
-puszka kukurydzy
-20 dag mrożonego zielonego groszku
-4 duże pomidory
-pęczek szczypiorku
-szklanka majonezu
-1/3 szklanki keczupu
-1/2 szklanki whisky
-mielona słodka i ostra papryka
-granulowany czosnek
-cukier, sól i pieprz
Przygotowanie:
-Majonez wymieszać z keczupem i whisky. Przyprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem i 2 łyżeczkami cukru. Sos odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
-Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Osączyć go na sicie i przelać zimną wodą.
-Kukurydzę osączyć z zalewy. Groszek wrzucić do wrzątku i gotować 2 minuty. Wsypać na sito, przelać zimną wodą, dodać kukurydzę i dokładnie osączyć.
-Pomidory umyć i przepołowić. Szczypiorek opłukać i posiekać. Składniki sałatki wymieszać, zalać sosem i odstawić na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz