To Się Przyda

czwartek, 27 czerwca 2013

ZIEMNIAKI W SZYNCE

ZIEMNIAKI W SZYNCE

Przygotowanie:30 minut
Marynowanie:30 minut



Składniki na 4 porcje:

-12 średnich ziemniaków
-po strąku czerwonej i żółtej papryki
-8 małych cebul
-6 cienkich plastrów wędzonej szynki
-4 łyżki bazyliowego sosu pesto, ze słoika
-łyżka jarzynki ,,Winiary"
-2 łyżki masła
-2 łyżki startego sera żółtego
-sól

Przygotowanie:

-Ziemniaki umyć, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 15 minut. Gdy wystygną, obrać z łupin. 
-Cebulki obrać, włożyć do wrzątku i gotować 3 minuty. Papryki umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Plastry szynki przekroić wzdłuż.
-Ziemniaki posmarować sosem pesto. Każdy ziemniak zawinąć w połówkę plastra szynki.
-Cebulę, ziemniaki i paprykę ponabijać na przemian na patyki. Masło rozpuścić i posmarować nim szaszłyki.Posypać jarzynką.
-Szaszłyki ułożyć na ruszcie, piec 10-15 minut-obracać je. Pod koniec pieczenia obtoczyć je w startym żółtym serze. ponownie położyć je na ruszt i piec, aż ser się stopi.


Szaszłyki również można upie w piecyku lub na patelni grillowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz