Schab z ziemniakami
Przygotowanie:20 minut
Marynowanie:30 minut
Składniki: na 6 porcji:
-1/2 kg schabu środkowego
-strąk czerwonej papryki
-łyżeczka mielonej ostrej papryki
-1 kg małych ziemniaków
-20 dag cienkich plastrów boczku wędzonego
-12 listków laurowych
-3 łyżki oleju
-kilka gałązek koperku
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku. Obgotować ok. 10 minut.
-Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić na kawałki.
-Mieloną paprykę wymieszać z 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki soli. Wlać olej i dokładnie rozetrzeć. Tą pastą dokładnie posmarować ziemniaki i schab. Przykryć i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki.
-Ziemniaki owinąć boczkiem, Nabić naprzemiennie z kawałkami schabu, papryką i listkami laurowymi. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i piec po ok. 5 minut ze wszystkich stron. Podawać na sałacie, przebrane koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz