Pilaw z wątróbkami drobiowymi
Czas przygotowania 40 minut
Składniki:
-szklanka ryżu
-2 cebule
-2 jabłka
-ząbek czosnku
-brzoskwinia lub 5 suszonych moreli
-2 łyżki rodzynek
-2 łyżeczki łagodnej curry
-20 dag kurzych wątróbek
-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
-Wątróbki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i smażymy na oleju na złoty kolor.
-Dodajemy wątróbki i wszystko przesmażamy. Wsypujemy opłukany na sicie ryż. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Wlewamy 3 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.
-Brzoskwinie lub namoczone morele i jabłka myjemy, kroimy na cząstki, Następnie wraz z rodzynkami dodajemy do potrawy.
-Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę. Wstawiamy pod przykryciem do ciepłego piekarnika na 10 minut. Wtedy pilaw nabierze smaku. Przed podaniem posypać natką.
Moja rada:
Jeśli dodajemy do potrawy wątróbkę, najpierw namoczyć ją trzeba w mleku, będzie smaczniejsza. do potrawy sól dodajemy, gdy wątróbka będzie wystarczająco miękka.
Moja rada:
Jeśli dodajemy do potrawy wątróbkę, najpierw namoczyć ją trzeba w mleku, będzie smaczniejsza. do potrawy sól dodajemy, gdy wątróbka będzie wystarczająco miękka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz