To Się Przyda

wtorek, 25 czerwca 2013

ZUPA Z KUREK


Sezon grzybowy się zaczyna! Na borowiki i maślaki trzeba poczekać do jesieni, ale wczesnym latem pojawiają się kurki - żółciutkie i aromatyczne.

Zupa z kurek





Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie:30 minut

Składniki na 6 porcji:

-50 dag świeżych kurek
-2 łyżki masła
-kostka rosołowa
-półtora litra wody
-pęczek koperku
-jajko
-3 czubate łyżeczki mąki
-na zasmażkę; po 1 łyżce mąki i masła
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Oczyścić starannie kurki i opłukać. Pokroić. Rozpuścić masło i dusić na nim grzyby, aż puszczą sok. Zalać wrzątkiem, dodać kostkę rosołową i gotować ok. 20 minut.
-Przygotować lane kluski: w kubku roztrzepać jajko z mąką i szczyptą soli. Odstawić na 10 minut. Cienkim strumieniem wlać ciasto do gotującej się zupy. Przykryć i gotować.
-Podgrzać na patelni, na małym ogniu, masło z mąką. Gdy zrobi się złote, dolać trochę zimnej wody. Energicznie mieszając, wlać do zupy.
-Gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojony koperek, pieprz i sól do smaku

RADA

-Zamiast zasmażki można dodać śmietany wymieszanej z 1 łyżeczką mąki. Zagotować
-Jeśli ciasto na lane kluski jest za gęste i nie leje się z kubka, dolej wody i rozmieszaj. W zależności od tego, czy ciasto wlewamy cienkim, czy grubym strumieniem, kluski będą bardzo drobne lub nieco większe.
-Zupa z mrożonych kurek jest równie smaczna jak ze świeżych.
-Gdy zostawimy kurki na kilka minut w misce z zimną wodą, piasek opadnie na dno. nie mącąc wody, delikatnie wyjmujemy grzyby.
-Małe kurki kroimy wzdłuż na połówki, większe na ćwiartki.
-Zupa z kurek jest najlepsza ciepła, ale nie gorąca.
-Jeśli zaraz po ugotowaniu zupa ma wyraźny gorzki posmak, nie przejmować się i poczekać kilkanaście minut. Goryczka sama zniknie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz