To Się Przyda

wtorek, 11 czerwca 2013

Ziemniaki z rusztu

Ziemniaki z rusztu

Czas przygotowania:15 minut
Marynowanie:1-2 godziny
Pieczenie:8-10 minut
Składniki:
-2 kg ziemniaków dużych podobnej wielkości
-3 łyżki czarnych oliwek
-4 cebule
-4 ząbki czosnku
-łyżka majeranku
-szklanka oliwy
-kieliszek wytrawnego sherry
-sól
Przygotowanie:
-Ziemniaki dokładnie opłukać i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (jak kto lubi z dodatkiem kminku).
-Oliwki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
-Oliwę i sherry wymieszać, dodać czosnek, cebulę, majeranek i oliwki. Ziemniaki odcedzić, gorące przekroić wzdłuż na pół i zalać przygotowaną marynatą.
-Ziemniaki odstawić na 1-2 godziny, można też na dłużej.Osączyć i piec na tacce 8-10 minut. Przed podaniem obłożyć warzywami z marynaty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz