Ozdobne, rumiane ,, podkóweczki" z kurczakiem są idealnym daniem zarówno na domowy obiad, jak i na przyjęcie czy piknik. Znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Można je jeść rękami lub kroić na małe porcje na talerzu. Dobrym dodatkiem do tego dania są zimne sosy czosnkowe.
Piersi z kurczaka w cieście francuskim
Pieczenie 40-45 minut
Składniki na 4 porcje:
-opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
-4 pojedyncze piersi kurczaka
-4 łyżki sera feta lub masła
-2 łyżki świeżych ziół
Przygotowanie:
-Wyjąć ciasto z zamrażalnika i lekko rozmrozić, stopniowo rozwijając.
-Rozbić delikatnie mięso, posmarować masłem i posolić lub posmarować fetą.Jeśli używamy fety nie solić. Posypać posiekanymi ziołami. Złożyć na pół farszem do środka.
-Pokroić ciasto na 4 porcje. Na każdej położyć jeden kawałek kurczaka. Ciasto złożyć, uformować, odciąć niepotrzebną część i zlepić brzeg.
-Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 30 minut, zwiększyć temperaturę do 200 st. i piec jeszcze 10-15 minut.
Zlepiamy brzeg mocno dociskając
Robimy ozdobny rant palcem wskazującym i kciukiem, podtrzymując od dołu palcem środkowym.
Rada:
Jeśli chcemy skrócić czas pieczenia, rozbite mięso najpierw przesmażamy z obu stron na patelni z tłuszczem, a potem osączamy na papierowym ręczniku i zapakowujemy w ciasto. Wówczas pieczemy w temperaturze 200 st. przez ok. 20 minut. pieczemy do zrumienienia ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz