Zupa groszkowa z boczkiem
Składniki na 4 porcje:
-paczka (50 dag ) mrożonego boczku
-cebula
-4 łyżki masła
-3-4 plastry boczku wędzonego
-bagietka
-litr bulionu drobiowego z kostki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Cebulę obrać, posiekać.W rondlu rozgrzać połowę masła, na nim zeszklić cebulę. Dodać nierozmrożony groszek i smażyć, dopóki groszek nie rozmarznie. Następnie zalać gorącym bulionem. Zupę gotować około 10 minut, bez przykrywania.
-W tym czasie boczek pokroić w drobne paski. Wysmażyć na chrupka na patelni bez tłuszczu. Z zupy wyjąć 2 łyżki groszku, odłożyć, resztę zmiksować. Do boczek wraz z wytopionym tłuszczem, doprawić solą i pieprzem. Zupę ponownie zagotować. Można doprawić ją szczyptą gałki muszkatołowej, która zaostrzy smak, oraz cząbrem ułatwiającym trawienie grochu.
-Bagietkę pokroić na kromki, cienko posmarować masłem i zrumienić na złoty kolor na patelni. Zupę rozlać do bulionówek. Do każdej włożyć po porcji zachowanego groszku. podawać z grzankami z bułki,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz