Indyk curry
Składniki na 6 porcji:
-2 cebule
-1,5 fileta z piersi indyka
-sól i pieprz
-3-4 łyżki oleju
-250-300 ml bulionu drobiowego
-1,5 kg ziemniaków
-1,2 kg fasolki szparagowej
-5 dag wędzonego boczku
-5 dag masła
-po 2 łyżki musztardy i płynnego miodu
-1,5 łyżeczki mielonego curry
-300 ml mleka
-pęczek natki
Przygotowanie:
-Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju, dodać cebulę. Brytfannę z mięsem i cebulą wstawić do piekarnika na godzinę. piec w temp.200 st. Po 15 minutach pieczenia mięso podlać bulionem. Musztardę wymieszać z miodem, curry i posiekanym boczkiem. Po 40 minutach pieczenia posmarować nimi mięso.
-Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w osolonej wodzie. przebraną fasolę gotować 15 minut.Gotowe ziemniaki odcedzić, zalać gorącym mlekiem, dodać połowę masła, potłuc na piure. Odcedzić fasolę. Zmieszać z posiekaną natką oraz resztą masła.
-Gotową pieczeń wyjąć z brytfanny, wywar przecedzić, zagotować, doprawić, podać jako sos. Pieczeń pokroić w plastry, serwować z ziemniakami oraz z fasolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz