To Się Przyda

poniedziałek, 20 maja 2013

Z ŻYCZENIAMI DLA MAMY

Za tydzień DZIEŃ MATKI. Przygotowanie tortu dla mamy nie musi być trudne. Udostępnię kilka propozycji na pyszne ciasto.


                                             Jest takie słowo, słowo jedno,
                                             przed który inne słowa bledną.
                                             
                                             Słowo, jak słońce jaśniejące,
                                             co wszystkie słowa gasi,
                                             Słowo z muzyki i uśmiechu,
                                             z zapachu kwiatów i nut ptasich.

                                             Słowo, co nigdy nie zawodzi,
                                             wierne i czułe do ostatka,
                                             najbliższe sercu, najpiękniejsze,
                                             jedno, jedyne słowo MATKA



MIODOWNIK

Czas przygotowania:90 minut


Składniki na 12 porcji:

Ciasto:
-po 2 łyżki miodu i mleka
-jajko
-15 dag cukru
-10 dag masła
-łyżeczka sody oczyszczonej
-50 dag mąki
Krem:
-budyń waniliowy
-400 ml mleka
-20 dag cukru
-25 dag masła
-łyżka rumu
Przygotowanie:
-Wszystkie składniki ciasta ( z wyjątkiem mąki) ucierać, aż się połączą. Dodać mąkę i wyrobić. Podzielić na 4 porcje. Każdą rozwałkować na koło wielkości tortownicy.Każdy placek piec 10 minut w temp. 200 st.
-Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając, dodawać po łyżce budyń. Dolać rum i wymieszać. Kremem przełożyć placki, posmarować nim cały tort. ozdobić według uznania.



Torcik czekoladowy



Czas przygotowania: 70 minut
Składniki na 12 porcji:
-2 jajka
-8 dag cukru
-5 dag mąki
-2 łyżki kakao
-125 ml mleka
-4 żółtka
-5 dag cukru pudru
-25 dag gorzkiej czekolady
-50 dag śmietanki kremówki
-10 dag likieru migdałowego
-8 dag marmolady truskawkowej lub dżemu
-25 dag truskawek
Przygotowanie:
-Jajka ubić z cukrem na gęstą kremową masę. Wymieszać z mąką i kakao. Ciastem napełnić tortownicę. Piec 35 minut w temperaturze 180 st.
-Żółtka ubić z cukrem pudrem i mlekiem. Stale mieszając trzepaczką zagotować. Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i dalej mieszać aż czekolada się rozpuści. Ostudzić w lodówce.
-Ostudzone ciasto rozkroić na 2 placki. Oba skropić likierem. Na dolnym placku zapiąć obręcz tortownicy. Placek posmarować marmoladą. Przykryć drugim plackiem. Na nim rozsmarować krem czekoladowy. Wstawić do lodówki na 2 godz. 
-Tort wyjąć z formy, Wierzch można oprószyć gorzkim kakao. Udekorować truskawkami pokrojonymi w ćwiartki



Torcik lekki jak puch

Przygotowanie 40 minut


Składniki na 12 porcji:

SPÓD:
-20 dag biszkoptów
-10 dag masła
PIANKA:
-10 łyżeczek żelatyny
-55 dag truskawek
-10 dag cukru
-2 cukry waniliowe
-25 dag śmietanki kremówki
-20 ml brandy
-45 dag jogurtu naturalnego
-cytryna

Przygotowanie:

-Biszkopty pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę rozsmarować na spodzie tortownicy. wstawić do lodówki.
-Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Odstawić by spęczniała. Oczyścić truskawki, kilka odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z połową cukru, cukrem waniliowym i z brandy. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną
-Jogurt połączyć z resztą cukru, dodać otartą skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Odłożyć do dekoracji 3 łyżki piure truskawkowego, resztę zmieszać z jogurtem. Następnie ubić na sztywno śmietanę. Dodać do masy truskawkowo-jogurtowej. Piankę wylać na ostudzony spód. Ozdobić odłożonym piure. Torcik chłodzić 2-3 godziny. przed podaniem przybrać odłożonymi truskawkami.



A może my mamy  rozpieścimy dzieci pysznymi ciastami.


Tort makowy ze śmietaną



Przepis na 8-10 porcji
Przygotowanie:ok. 1,5 godziny
Składniki:
-4 jajka
-15 dag cukru
-szczypta soli
-25 dag gotowej masy makowej
-10 dag mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 litra kremówki
-cukier waniliowy
-20 dag masy marcepanowej
-3 łyżki maku
Przygotowanie:
Białka ubić z solą na pianę. Dodać żółtka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i masę makową. Ciasto wymieszać, Włożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy o średn. 26 cm. Piec ok. 35 min w temp. 180 st. Wyjąć, ostudzić, przekroić w poprzek na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Masę marcepanową pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć nim dolny krążek ciasta, rozsmarować na nich połowę bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem ciasta, rozsmarować na wierzchu i bokach resztę śmietany, posypać makiem.


Szarlotka z brzoskwiniami



Przepis na 10-12 porcji
Przygotowanie: ok. 1,5 godz.
Składniki na ciasto:
-30 dag mąki
-20 dag masła
-10 dag cukru
-3 żółtka, sól
Składniki na nadzienie:
-80 dag jabłek
-30 dag brzoskwiń z puszki
-10 dag cukru
-10 dag rodzynek, cytryna
Składniki na bezę;
-3 białka
-10 dag cukru
-10 dag płatków migdałowych
Oraz:Margaryna i płatki migdałowe
Przygotowanie:
Posiekać mąkę z masłem, dodać cukier, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, owinąć folią, chłodzić 30 minut. 
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz 2-3 łyżki wody. Jabłka przykryć i dusić na wolnym ogniu 5-6 minut. Dodać pokrojone brzoskwinie, rodzynki i cukier. Nadzienie ostudzić. 
Tortownicę posmarować margaryną i obsypać płatkami migdałowymi, wyłożyć ciastem i napełnić nadzieniem jabłkowym. Piec 45 minut w temperaturze 180 st.
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Sztywną pianę wymieszać z płatkami migdałowymi i rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec jeszcze 15 minut, aż piana się zazłoci.



Sernik na zimno



Przepis na 10-12 porcji
Przygotowanie: ok.1,5 godziny
Składniki:
-20 dag biszkoptów
-50 dag serka waniliowego
-0,5 l jogurty
-2 galaretki truskawkowe
-2 galaretki agrestowe
-70 dag miękkich owoców 
-15 dag cukru pudru
-kieliszek likiery pomarańczowego
-3 łyżki żelatyny
-sok i skórka z cytryny
-2 łyżki cukru waniliowego
-biała czekolada
Przygotowanie:
Galaretki przygotować, biorąc po 100 ml wody mniej niż w przepisie, ostudzić.
Jogurt zmiksować z serkiem waniliowym, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Wymieszać z żelatyną rozpuszczoną we wrzątku.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami, skropić je likierem, zalać tężejącą galaretką agrestową, schłodzić. Wylać masę jogurtową, ostudzić. Na wierzchu ułożyć owoce i polać je galaretką truskawkową. Sernik schłodzić. posypać wiórkami czekolady





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz