Tarta z polędwicą
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
-10 dag masła
-jajko
-szklanka mąki
-łyżka wody
-szczypta soli
Nadzienie;
-30 dag fasoli szparagowej
-30 dag polędwicy wieprzowej
-czarny pieprz
-łyżka soku z cytryny
-łyżka ostrej musztardy
-3 jajka
-2 łyżki oleju
-100 ml mleka
-150 ml jogurtu
Przygotowanie:
-Ze składników wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić godzinę. Fasolę przebrać, oczyścić, równo pociąć, ułożyć na sicie i przelać wrzątkiem. Pozostawić, aby obciekła.
-Oczyścić, opłukać mięso. Pokroić w drobną kostkę. Posolić, oprószyć pieprzem. Następnie wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą. Na patelni rozgrzać olej. Na silny ogniu obsmażyć mięso, ciągle mieszając. Zestawić z ognia. Mleko i jogurt zmiksować z jajkiem oraz z solą i pieprzem. Wymieszać z mięsem na patelni.
-Ciasto rozwałkować, Wylepić nim spód i boki naczynia na tatrę. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, wsypać suszony groch. Podpiekać 10 minut w tam. 200 stopni. Wyjąć, usunąć papier z grochem. Na pod pieczone ciasto wylać sos jogurtowy z patelni. Ułożyć fasolę. Piec ok. 30 min w temp. 170 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz